
Setmana Intercultural a FdMA Terrassa | La diversirtat enriqueix
Sota el lema “La diversitat enriqueix”, hem pogut gaudir durant tota la setmana de l’enriquiment cultural que forma la Fundació Maria Auxiliadora de Terrassa i el seu projecte Teixint Oportunitats.
La Setmana Intercultural és l’esdeveniment anual que ens permet aprendre, disfrutar i compartir els diferents estils de vida i aprofundir en aquells aspectes culturals que ens defineixen. Vam començar amb la Festa Comunitària, on adults, joves, nens i nenes, van gaudir de diversos tallers com la henna, trenes i polseres, un taller de papiroflèxia, un fotocall, danses del món i cal·ligrafia àrab. Per tal de fer partícip al veïnat, els tallers es van dur a terme a la Plaça del barri, de manera que tothom qui ho desitjava podia unir-se i compartir amb nosaltres una estona de festa i d’activitats.
La següent activitat de la Setmana Intercultural, va consistir en un relat d’històries de vida, on es va reflexionar sobre les experiències i vivències migratòries, que ens van compartir cinc testimonis procedents de diverses parts d’arreu del món. Amb la seva història personal, ens van expressar les dificultats que van trobar a l’arribar al país d’acollida, allò que més els hi va sorprendre i perquè estan agraïts d’haver arribat aquí. Tot seguit, es va procedir a la degustació de pastes àrabs.
La tercera activitat va ser el Màster Viver. En aquesta activitat, concursen quatre grups de tres persones cadascun. Així com es presenta el famós i televisat concurs culinari, cada grup participant havia de cuinar uns plats sota unes consignes ben definides abans de començar. Aquest any, es tractava de preparar unes tapes d’estiu. Al finalitzar el temps establert, el jurat format per reconeguts professionals de la restauració terrassenca i barcelonina, va fer una valoració dels plats presentats, triant-ne el grup guanyador. En aquesta activitat també van participar un grup de joves del projecte Vivim de Càritas fent el servei de la presentació dels plats, generant sinèrgies i compartint espais conjunts.
Com a cloenda, es va organitzar una sortida al parc Francesc Macià, situat a Malgrat de Mar. Es tractava d’un dia de trobada amb totes aquelles persones participants dels projectes de la Fundació de Terrassa i les seves famílies, on ens vam sentir part d’un conte, vam gaudir d’una caminada pel passeig marítim i de les vistes de tota la ciutat pujant al Castell. Durant la jornada es va dur a terme un concurs fotogràfic, on grans i petits van participar enviant una imatge del dia, on hi apareguessin els quatre colors de la Fundació: taronja, vermell, blau i verd. La imatge guanyadora ha estat exposada a l’Instagram de la Fundació.
Després de tot el viscut durant la Setmana Intercultural, ens adonem de la sort que tenim de viure en un lloc del món en el qual podem conèixer i reconèixer les diferències com elements transformadors. No hem d’oblidar que la cultura és viva i dinàmica, i s’enriqueix quan la obrim i deixem que els nostres veïns i veïnes la sentin seva, establint una relació bidireccional, on tots rebem i on tots donem. En un intent de ser més humans, si fem l’esforç (gairebé mínim) de conèixer les diferències, aconseguim superar la barrera de la por i les adoptem com a punts d’unió i de creixement conjunt, caminant junts cap a una societat més justa, igualitària i inclusiva, on tothom sigui respectat i sentit. Gràcies a aquest projecte, aportem un granet més de sorra per fer de Terrassa una ciutat sense racisme. I, com a mostra d’aquesta reflexió, presentem el vídeo que s’ha elaborat amb totes les persones que formen part d’aquesta gran família intercultural:
*Projecte subvencionat pel Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones; cofinanciat pel Fondo de Asilo, Migración e Integración.